Tilburg heeft in afspraak met haar buurgemeenten van de regio Hart van Brabant een opgave om 3.600 tot 5.000 plaatsen voor de huisvesting van arbeidsmigranten te realiseren in 2025. Het besluit tot deze opgave werd in 2019 genomen. Met instemming van de PvdA-fractie. Op dit moment zijn er 841 plaatsen gerealiseerd. Er zijn 2.190 plaatsen in proces, waaronder de geplande voorziening met 366 plekken aan de Rielseweg. Onder de bewoners van buurdorp Riel zijn er zorgen over deze voorziening.
De huisvestingsopgave rondom arbeidsmigranten staat opgenomen in het coalitieakkoord ‘Meer Voor Elkaar‘ en in verschillende beleidsstukken zoals de stedelijke ontwikkelingsstrategie en de woonagenda die door de gemeenteraad zijn aangenomen. Met dit beleid worden de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten gehuisvest zijn gereguleerd. De aanbevelingen uit het rapport ‘Geen Tweederangsburgers’ (ook wel rapport Roemer) zijn daarbij van kracht. Deze zorgen voor fatsoenlijkere voorzieningen voor arbeidsmigranten.
Door deze logiesvoorzieningen kunnen situaties van overbewoning worden voorkomen in bepaalde wijken. Situaties waar flink op gehandhaafd moet worden wat de PvdA betreft. De arbeidsmigranten die in de logiesvoorzieningen wonen, werken voornamelijk voor bedrijven in Tilburg of elders in de regio Hart van Brabant. Overlast is er niet tot nauwelijks bij de logiesvoorzieningen die al gerealiseerd zijn.
De PvdA vindt het van belang dat arbeidsmigranten die onze economie draaiende houden op een fatsoenlijke manier worden gehuisvest, een fatsoenlijk loon krijgen, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben en in vaste dienst komen. De partij pleit daarom voor een convenant met bedrijven, uitzendbureaus en maatschappelijke organisaties met als doel het als volwaardig burger laten meedraaien van arbeidsmigranten. De PvdA roept het college daarom op om intensief het overleg aan te gaan en om afspraken te maken.
Over de zorgen van omwonenden van de nieuwe voorziening bij Riel zegt PvdA-raadslid Bea Mieris het volgende: “de zorgen van omwonenden zijn begrijpelijk. Er komen ineens 366 buren bij die je niet kent. Mensen die van ver komen, de taal niet spreken, vooral aan het werk zullen zijn, maar ook hun welverdiende vrije tijd zullen gaan invullen. Geen buren die voor langere tijd in de straat blijven wonen. Een goed beheer en korte lijnen met de buren zijn vereist. Bij problemen in Riel verwachten we een actieve houding vanuit Tilburg.”