Nieuwe Stadswinkel niet goed toegankelijk voor mindervaliden, vragen PvdA beantwoord

Door Stefan Jansen op 23 juni 2023

In juli 2023 heeft de nieuwe stadswinkel aan het Koningsplein haar deuren geopend. Voor de zomer kreeg de gemeenteraad een brief van Toegankelijk Tilburg dat de stadswinkel niet goed fysiek toegankelijk is voor mindervaliden. De PvdA vindt het belangrijk dat alle gebouwen van de gemeente toegankelijk en inclusief zijn voor iedereen, en Stefan heeft daarom direct vragen over deze situatie aan het College gesteld. Deze zijn inmiddels beantwoord.

Toegankelijk Tilburg maakt zich hard voor de belangen van mindervaliden, waaronder de toegankelijkheid van gemeentelijke gebouwen. Op 12 juni is Toegankelijk Tilburg uitgenodigd om de nieuwe stadswinkel te inspecteren. Ze constateerden dat 7 van de 8 mindervalidentoiletten niet voldoen aan de vereiste afmetingen. Hierdoor zijn ze niet goed bereikbaar voor mindervaliden. Ook de douchevoorziening die is geplaatst bij een van de mindervalidentoiletten voldoet niet aan de eisen. Daarnaast is het advies dat Toegankelijk Tilburg tijdens de ontwerpfase heeft gegeven genegeerd. In dit advies zijn de eerdergenoemde gebreken al genoemd.

Stefan heeft bij het college aandacht gevraagd voor deze situatie. Hij vraagt het college onder andere of de gebreken nog hersteld kunnen worden voor de opening van de stadswinkel. Inmiddels is de Stadswinkel geopend en het college geeft aan dat de gebreken gefaseerd verholpen zullen worden. Het college geeft ook een verklaring voor de gebreken. Deze zijn ontstaan door afwijkingen tussen de bouwtekeningen en de uiteindelijke uitvoering. Dit komt doordat de nieuwe Stadswinkel niet in een nieuw pand gevestigd is, maar in een gerenoveerd pand. Hierdoor kunnen onvoorziene gebreken en afwijkingen ontstaan.

Stefan vraagt ook voor welke partij de kosten van de herstelwerkzaamheden zullen zijn. Het college geeft aan dat er een potje ‘onvoorzien’ is voor dit soort gebreken, maar dat er ook onderzocht gaat worden of de aannemer verantwoordelijk gehouden kan worden. Om in de toekomst dit soort problemen te voorkomen gaat de gemeente werken met destructief onderzoek (slopen om achter wanden of plafonds te kijken). Hiermee kunnen onvoorziene afwijkingen voorkomen worden.

Als laatste constateert Stefan nog dat het vertrouwen van Toegankelijk Tilburg door het negeren van hun advies geschaad is. Hij vraagt het college hoe ze aankijken tegen het niet betrekken van Toegankelijk Tilburg in het proces, en hoe het college het vertrouwen van Toegankelijk Tilburg gaat herstellen. Hierop antwoordt het college dat de gemeente heeft gesproken met Toegankelijk Tilburg, en heeft toegezegd dat de gebreken voor het begin van 2024 opgelost zullen worden. Hierbij sprak Toegankelijk Tilburg de waardering uit over de samenwerking met de gemeente Tilburg,

De volledige vragen en de brief van Toegankelijk Tilburg lees je hier terugHier het antwoord van de gemeente.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen