De oude TOP-bushaltes, de Helga Deentuin en de vijf ‘stadskijkers’ die korte filmpjes over Tilburg laten zien. Op het eerste oog hebben ze weinig gemeen. Maar het zijn alle drie iconen van de stad Tilburg die helaas met uitsterven bedreigd worden. Stefan Jansen en Bea Mieris maken zich hard voor het behoud van deze iconen, en hebben vragen gesteld aan het College, die inmiddels beantwoord zijn.
Onze openbare ruimte dient functioneel te zijn in het gebruik. Het is een plek waar je kunt ontspannen, verblijven en jezelf regelmatig kunt verwonderen. Zeker in het centrum wordt dit steeds meer zichtbaar. De PvdA verbaast zich dan ook over de drie hieronder genoemde situaties waarin deze functies in de openbare ruimte worden uitgekleed door de verwijdering van elementen die echt iets toevoegen.
De TOP-bushaltes
In de begroting voor 2023 werd duidelijk dat Tilburg alle TOP-bushaltes gaat verwijderen uit de openbare ruimte. Deze bushaltes zijn echter prijswinnend en vormen een icoon voor de tijd waarin ze zijn neergezet; begin 21ste eeuw. Tilburg kent de bushalte aan de Eindhovenseweg te Berkel Enschot (nabij Koningshoeven) die tot monument is verklaard in 2018. Ook kent Tilburg de Beljon-bushaltes aan de cityring. Zo hebben we dus reeds bushaltes die tot monument zijn verklaard, omdat ze verwonderen en van historische waarde zijn. Dat zijn de TOP-bushaltes ook.
Daarom wil de PvdA laten onderzoeken of er één bushalte behouden kan worden, als potentieel monument voor de toekomst waarbij zichtbaar wordt op welke wijze de stad het openbaar vervoer vorm gaf begin 21ste eeuw en als behoud van de architectuur van die tijd. Het College geeft aan dat ze zullen kijken of één bushalte als monument behouden kan worden. Dat zou kunnen door een bushalte niet-functioneel in de buitenruimte te laten staan en te onderhouden, of door een bushalte op te nemen in een museum in Tilburg.
De Helga Deentuin
De Helga Deentuin is een mooi stukje openbaar gebied op de kruising van de Willem II-straat en de Telegraafstraat. Eind 2022 zijn de stoeltjes in de tuin weggehaald vanwege overlast. Hierdoor is het ontwerp van de tuin aangetast. Het ontwerp bestond namelijk uit het beeld in het midden van de tuin en de stoeltjes, waardoor mensen met elkaar in gesprek konden gaan. Het past volgens de PvdA niet bij Tilburg om overlast op te lossen door het weghalen van bankjes en stoeltjes. Ons Tilburgse bènkske is juist ontstaan als tegenhanger van deze oude lijn van ‘verwijderen van meubilair bij overlast’, waardoor er geen ontmoeting en gesprek in de openbare ruimte meer mogelijk was.
De PvdA stelt daarom dat overlast geen reden moet zijn om zitplekken te verwijderen, en vraagt het College dan ook om de stoeltjes voor de zomer weer terug te plaatsen. Zo wordt de functie en het ontwerp van de Helga Deentuin weer in ere hersteld. Het College benadrukt dat het bij de stoeltjes om een tijdelijke verwijdering gaat, en dat ze binnenkort samen met de synagoge die aan het park ligt onder andere gaan bespreken wanneer de stoeltjes teruggeplaatst kunnen worden.
De stadskijkers
Tilburg University bestond in april 2012 tachtig jaar en vierde dit op bijzondere wijze. In samenwerking met het ontwerpbureau Kinkorn, de gemeente Tilburg, Sound-Scapes en het Stadsmuseum Tilburg heeft de universiteit 48 korte films laten maken. Het was een cadeau van de Universiteit aan de stad Tilburg vanwege dit jubileum. Deze films zijn te zien in vijf speciale stadskijkers, een soort video-projectors, die bij het station, op de Oude Markt, de Heuvel, het Piusplein en de Korte Heuvel staan. Deze stadskijkers zijn echter bijna allemaal kapot en enkele staan op het punt daarom (permanent) verwijderd te worden uit onze openbare ruimte.
De PvdA maakt zich hard voor deze unieke stadskijkers, en vraagt het College de kijkers te repareren en eventueel terug te plaatsen als ze verwijderd zijn. Ook vraagt de PvdA het College om de – inmiddels tien jaar oude – filmpjes te laten vernieuwen in samenwerking met de Universiteit. Als laatste pleit de PvdA om op meer plekken – zoals in de Spoorzone – stadskijkers te plaatsen, zodat de geschiedenis van Tilburg beter zichtbaar gemaakt kan worden. Het College geeft aan dat het de kijkers op zichzelf geen icoon vindt; ze zijn een instrument om de geschiedenis van Tilburg te vertellen. Wel geeft het College aan binnenkort met de Universiteit, het stadsmuseum en andere partners te kijken naar een nieuw concept om het verhaal van Tilburg beeldend te maken. Dat zou met of zonder de kijkers kunnen zijn. Ook zal er bij dit nieuwe concept gekeken worden naar nieuwe locaties zoals de Spoorzone.
Hier lees je alle vragen in detail terug, en hier lees je de antwoorden.