PvdA vraagt aandacht voor de besmeuring van slavernijmonument

Door Aziza Aboulkacem op 16 januari 2023

Het winterreces is deze week weer ten einde gekomen, met op maandag ruimte voor mondelinge vragen tijdens het vragenhalfuurtje. Namens de PvdA heeft Aziza vragen over de besmeuring van het slavernijmonument bij het centraal station gesteld. 

Zaterdag 7 januari bleek het slavernijmonument op het Johan Stekelenburgplein besmeurd met witte verf. Het monument is dezelfde dag nog gereinigd. Het monument lijkt gelukkig niet beschadigd te zijn. Een verband met landelijk ‘White Lives Matter’-activisme dringt zich op. Momenteel worden de lichtprojecties in Venlo (28 december) en Rotterdam (Erasmusbrug, jaarwisseling) bijvoorbeeld diepgaand onderzocht door het Openbaar Ministerie.

De PvdA vraagt het college of er onderzoek wordt gedaan naar deze actie, en of zij ook een verband zien met ‘White Lives Matter’-activisme. De wethouder geeft namens het college aan dat een verband met activisme nog niet bevestigd of ontkracht kan worden, omdat het onderzoek nog loopt. Ook zal er aangifte gedaan worden, om zo een statement te maken tegen dit soort vandalisme. De wethouder geeft ook aan dat het college zo veel mogelijk mee zal helpen met het onderzoek door bijvoorbeeld beelden te delen met het Openbaar Ministerie, dat onderzoek doet naar de zaak.

De gehele tekst en vragen van Aziza lees je hier terug.

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem