De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen door de overheid met menselijke maat en vertrouwen behandeld wordt. De strengere bijstandsregels voor jongeren zijn daarbij een doorn in het oog. Jongeren tot en met 27 jaar moeten namelijk aan strengere eisen voldoen om bijstand te krijgen, om ze zo te stimuleren om werk te zoeken. In de realiteit levert dit echter vaak alleen extra stress op. In Utrecht is onlangs een proef gedaan om deze strenge regels terug te draaien. Deze proef beviel zo goed dat er beleid van gemaakt wordt. Namens de PvdA heeft Stefan Jansen samen met raadslid Dwayne Heuvelmans van GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het College om te onderzoeken of Tilburg de bijstandsregels ook kan versoepelen. Deze zijn inmiddels beantwoord.
De gemeente Utrecht heeft tijdens de proef de zoektermijn van vier weken afgeschaft – jongeren krijgen zo dus direct een uitkering in plaats van na vier weken – en een vrijlatingsregeling voor inkomsten en vrijwilligersvergoedingen ingesteld. Deze proef is zo goed bevallen dat de gemeente er nu beleid van maakt. Negatieve effecten, zoals dat er massaal jongeren die het niet nodig hebben een uitkering aanvragen, zijn uitgebleven. Stefan en Dwayne hebben het College gevraagd om in ieder geval de zoektermijn af te schaffen, en welke versoepelingen nog meer overgenomen kunnen worden. In haar antwoord geeft het College aan dat de zoektermijn in Tilburg af is geschaft, en dat er onderzoek wordt gedaan om ook de vrijlatingsregeling in te stellen.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat 70% van de jongeren die recht heeft op een bijstandsuitkering deze niet aanvragen. Daarom willen PvdA en GroenLinks weten hoe hoog dit percentage in Tilburg ligt, en hoe deze groep beter bereikt kan worden door de gemeente. Het College geeft aan dat het percentage zeker geen 70% zal zijn in Tilburg door de ‘outreachende’ (of uitnodigende) en op jongeren gerichte werkwijze die de gemeente Tilburg hanteert.
Als laatste nemen Stefan en Dwayne nog een voorstel van de gemeente Enschede over. Daar is de hoogte van de bijstandsuitkering voor 18-, 19- en 20-jarigen gelijkgetrokken met die van 21-jarigen. PvdA en GroenLinks roepen de Gemeente op om ook dit voorbeeld te volgen, als dat nog niet gebeurd is. Het College geeft aan dat jongeren tot 21 de jongerennorm ontvangen. Deze is lager dan de volledige bijstand, maar wel gelijk voor 18- t/m 21-jarigen. Mochten deze jongeren toch niet rond kunnen komen – bijvoorbeeld doordat ze zelfstandig wonen, wat extra kosten met zich meebrengt – verhoogt de gemeente de uitkering. Door deze vorm van maatwerk, zo geeft het College aan, is er geen reden om aan te nemen dat er jongeren tussen wal en schip vallen.
Wil je de gehele schriftelijke vragen teruglezen? Dat kan hier. De antwoorden kan je hier teruglezen.