Terugkijken op het proces rondom vestiging coffeeshops

Door Aziza Aboulkacem op 4 maart 2024

De gemeente Tilburg kent momenteel 11 coffeeshops. In 2020 werd duidelijk dat er behoefe is aan twee extra coffeeshops om de grote vraag uit de stad op te kunnen vangen. Er werden criteria opgesteld voor de locatie van de te openen coffeeshops. In juni 2023 vond een loting plaats om de twee locaties aan te wijzen. Een van de coffeeshops zou in het winkelcentrum Koningsoord, in Berkel-Enschot, komen. De andere twee locaties die bekend zijn geworden, richten zich op Tilburg-West en Tilburg-Noord. Veel bewoners uit deze wijken verzetten zich tegen de locaties en hoe deze tot stand kwamen. Op 20 februari 2024 heeft de burgemeester het proces stopgezet. PvdA-raadsliAziza Aboulkacem blikt terug op de afgelopen maanden.

Totstandkoming locatie en verzet

Bij het vaststellen van de locatiecriteria is vooral gekeken naar waar het niet wenselijk is dat er een coffeeshop gevestigd is. Denk aan: niet in woonstraten, niet in de buurt van daklozen- of verslaafdenopvang, niet op bedrijventerreinen, niet in de buurt van scholen, niet binnen de ringbanen, en niet in de buurt van bestaande coffeeshops. De laatste twee criteria waren gekozen omdat de gemeente de coffeeshops meer wil spreiden over de gemeente. Op dit moment zijn alle coffeeshops namelijk gevestigd binnen de ringbanen. 

Ondernemers konden vervolgens een plan indienen dat moest voldoen aan alle criteria. Deze coffeeshops kwamen vervolgens in de winkelcentra in de wijken: in Koningsoord, Berkel-Enschot, op het Verdiplein en op het Paletplein. Deze locaties kwamen uit loting. Alle locaties stuitte op veel verzet vanuit de wijken. Petities werden vele duizenden keren getekend. en de publieke tribune in de Raadszaal zet keer op keer vol om het ongenoegen kenbaar te maken.

Aziza’s perspectief

PvdA-raadslid Aziza Aboulkacem blikt terug op het proces. “De vestiging van een coffeeshop heeft enorme maatschappelijke impact op de omgeving. Ook al voldoet een locatie aan alle criteria, de vrees op overlast blijft bestaan bij omwonenden door alle vooroordelen die er zijn over ondernemers met een coffeeshop. Geen enkele beleidswijziging kan deze vrees wegnemen of draagkracht creëren. Daarom is het belangrijk om de focus te verleggen naar het goede gesprek met de buurt en harde afspraken te maken met betrekking tot de handhaving op overlast. De raad moet er vervolgens op toezien dat deze afspraken ook worden nageleefd en het college zal hier verantwoording over moeten afleggen. Op deze manier kan de raad er daadwerkelijk zijn voor haar inwoners.”

“De PvdA spreekt naast haar steun voor het voorstel om tot spreiding te komen van coffeeshops over de gemeente ook haar zorg uit. De wijze waarop de besluitvorming heeft plaatsgevonden, is verre van kwalitatief hoogstaand. Dat kan niet in onze stad. Woorden als “loterij” en de slordigheid van het proces, doen afbreuk aan de besluiten die we hier met zorg nemen.  De PvdA kijkt daarom verder en wil komen tot een beter proces en opnieuw kijken naar alle opties voor de vestiging van coffeeshops.

“Voor de toekomst betekent dit, dat we als raad en college en ambtelijke organisatie onze burgers goed en tijdig informeren en opnieuw gaan kijken naar het proces voor de vestiging van coffeeshops. Dat betekent niet dat we altijd terugdeinzen wanneer er weerstand komt van een kleine groep bewoners. Elke bewoner moet gehoord worden, maar we delen als stad samen de publieke ruimte en als raad wegen we eerlijk alle belangen in de gehele stad. Wanneer een voorstel aan alle kaders voldoet die we als raad hebben gesteld, dan is de pijn voor bewoners niet prettig, maar is het wel een eerlijk gewogen feit.

“Wél kunnen we als daar een meerderheid voor is in de raad onze kaders voor de vestiging van coffeeshops veranderen. Wat betreft de PvdA sparen we daarmee de wijken in onze stad die het al heel zwaar hebben. Tot slot over het loten: dat moet er uit. Wanneer er een helder toetsingskader is, dan zou elke aanvraag daarnaast gelegd moeten kunnen worden en zouden we als raad en college meer dan prima kunnen besluiten welke aanvraag bij het kader past. Dit zijn geen onderwerpen om met de hand in een bak naar een papiertje te graaien.

“Mijn doel als raadslid is dat iedereen wordt gehoord en erop toezien dat dit soort processen eerlijk en zuiver gaan. Dat betekent dat juist de wijken die het al zwaar hebben en waarvan de inwoners minder vaak de raad weten te vinden de kans moeten krijgen om te spreken.”

Aziza Aboulkacem

Aziza Aboulkacem

Ik ben Aziza Aboulkacem – Jardaoui. Vele Tilburgers kennen mij als de persoonlijk assistent van de burgemeesters over de periode 2008 – 2021. Inmiddels ben ik ondernemer, maar nog meer Tilburgers kennen mij als trouwambtenaar of als uitvaartceremoniespreker. Ik ontmoet mensen op de meest bijzondere en kwetsbare momenten in hun leven. Nu zit ik in

Meer over Aziza Aboulkacem