Tijdelijke invulling winkelplint SK1 is nu beste oplossing

8 november 2021

PvdA Tilburg vraagt onmiddellijke actie van college tegen kostbare leegstand

Nog langere leegstand van de kapitale winkelplint onder het nieuwe stadskantoor SK1 is ‘pure kapitaalvernietiging met gemeenschapsgeld’. Dat stelt de PvdA Tilburg. De partij wil dan ook dat het college onmiddellijk overgaat tot tijdelijke ter beschikking stelling van die winkelruimten. Dat kan bijvoorbeeld om tijdens de laatste maanden van dit jaar kunstenaars en artiesten of sociale werkplaatsen daar een plek te gunnen, aldus de partij. Al veel langer stoort het de PvdA dat de plint onder het nieuwe SK1 leegstaat. Momenteel stoort het ook dat tegenover een al jarenlang bestaande Toko de gemeente het blijkbaar nodig acht op de eigen ‘winkelruit’ te adverteren met de tekst ‘Hier uw eigen Toko vestigen?’

De fractie van de PvdA kreeg eerder bijna raadsbreed kritiek van onder meer de coalitiepartijen en LST toen de fractie maanden geleden voorstelde de leegstaande ruimten ter beschikking te stellen aan kunstenaars, als openbare werkplaats, expositieruimten of tijdelijke werkplaatsen. Volgens de door de gemeente ingehuurde makelaar en het college zelf was de complete verhuur slechts een kwestie van korte tijd. Inmiddels is de trieste leegheid nog steeds een feit. ‘Pure kapitaalvernietiging van de miljoenen euro’s die door de Tilburgse samenleving in dit complex zijn gestoken’, meent PvdA-leider Yusuf Celik.

Te laat

Waarom de complete plint van SK1 nog steeds leegstaat en hoe het verder gaat zal het college pas aan het einde van dit jaar aan de gemeenteraad laten weten, aldus verantwoordelijk wethouder Oscar Dusschooten (VVD). Te laat in de ogen van de PvdA. De partij vernam daarnaast van meerdere lokale ondernemers dat zij weliswaar te kennen hebben gegeven dat zij een ruimte willen huren onder SK1, maar dat zij geen reactie ontvangen op hun verzoeken tot een gesprek, niet vanuit het stadhuis, noch van de verhurende makelaar. Dat is op zijn minst een vreemd bericht, aldus de sociaal democraten.

Daarom vraagt de partij opnieuw of het college nu wel  bereid is tijdelijk lokale artiesten en/of kunstenaars de gelegenheid te bieden zich in de ruimten onder SK1 aan het publiek te presenteren, in de wetenschap dat zij de afgelopen Corona-periode zware tijden hebben doorgemaakt en er in Tilburg een groot tekort is aan expositieruimten. Daarnaast is er ook plaats genoeg om een tijdelijke sociale ontmoetingsplaats dan wel een sociale arbeidsplaats voor mensen met een beperking een plek te bieden.