Een woning in de Hornstraat mag niet langer gebruikt worden voor kamerverhuur. De gemeente Tilburg wees eerder nog de bezwaren van omwonenden af, maar nu heeft de Raad van State de omwonenden in het gelijk gesteld. In 2020 werd er een omzettingsvergunning verleend door de gemeente, maar deze is volgens de Raad van State in strijd met het bestemmingsplan. PvdA-raadslid Bea vroeg het college wat er met de bewoners van het pand gaat gebeuren, en of deze uitspraak effect heeft op mogelijk vergelijkbare gevallen in Tilburg.
In 2020 kocht een vastgoedhandelaar de eengezinswoning aan de Hornstraat. De gemeente gaf een omzettingsvergunning af, en het pand kon grondig verbouwd worden tot een kamerverhuurpand. De woning werd zo ingericht dat er vier studentenkamers ontstonden. Omwonenden maakten direct bezwaar bij de gemeente, want ze vreesden geluidsoverlast en een aantasting van hun wooncomfort. De gemeente vond lang dat de bezwaren ongegrond waren, maar de Raad van State heeft nu geoordeeld dat de bewoners tóch gelijk hebben. In het bestemmingsplan voor de Hornstraat staat namelijk dat een woning weliswaar bewoond mag worden door meerdere studenten, maar dat dezelfde bewoners wel langdurig samen moeten wonen. En daar is bij deze woning geen sprake van.
Bea vroeg het college wat de gevolgen zullen zijn van deze uitspraak. Zo vroeg ze wat deze uitspraak gaat betekenen voor het pand zelf, en de bewoners ervan. Het college geeft aan dat het pand sinds 17 januari geen omzettingsvergunning meer bezit. Totdat de gemeente een nieuw besluit heeft genomen, is niet duidelijk wat dit voor de bewoners precies betekent. Ook vraagt ze wat de uitspraak gaat betekenen voor andere kamerverhuurpanden in gebieden met vergelijkbare bestemmingsplannen, en de bewoners van die panden. Het college antwoordt dat de uitspraak geen gevolgen heeft voor andere panden en de bewoners daarvan.
Daarnaast vroeg Bea of deze uitspraak nog iets gaat betekenen voor het beleid van de gemeente rondom kamerverhuurpanden in de gemeente Tilburg. Het college geeft aan dat het beleid niet herzien wordt. Wel wordt er gekeken of werkprocessen verbeterd kunnen worden “om in de toekomst tot een betere en zorgvuldigere belangenafweging en besluitvorming te komen”. Als laatste vroeg ze of de gemeente vaker onderzoek gaat doen naar de gevolgen voor het woon- en leefklimaat voor omwonenden bij de aanvraag van een omzettingsvergunning. Dit gaat het college onderzoeken.
Hier lees je de vragen van Bea terug.