Afgelopen jaar is na uitzendingen van Zembla veel onrust geweest over de schadelijke effecten van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Het landelijk onderzoek van het RIVM constateert dat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor het spelen op kunstgras, maar wel dat er een milieueffecten te zien zijn en dat gemeente beheersmaatregelen dienen te treffen om milieuschade te voorkomen.
De PvdA Tilburg heeft een motie opgesteld voor de begrotingsbehandelingen op 5 en 8 november om rubbergranulaat op kunstgrasvelden zsm te vervangen met een milieuvriendelijker alternatief. Uit het rapport blijkt dat het gebruik van rubbergranulaat als ‘infill’, de goedkoopste vorm van beschikbare korrels, leidt tot bodemverontreiniging langs de velden. In het landelijke onderzoek van het RIVM werd bij 9 van de 10 gevallen de maximale waarden binnen het Besluit Bodemkwaliteit overschreden. Dan gaat het om stoffen zoals zink, kobalt en diverse oli”n. Stoffen die niet goed zijn voor het milieu.
Tilburg kent ook een groot aantal kunstgrasvelden met de rubbergranulaatkorrels (vermalen autobanden). Het is derhalve ook niet ondenkbaar dat het milieueffecten ook langs de Tilburgse sportvelden te zien zijn. Dat vind de fractie van de PvdA onwenselijk. Goedkoop blijkt in dit geval duurkoop met alle te nemen maatregelen en dus roept de fractie het college op om andere keuzes te maken.
De motie wordt op 8 november in de gemeenteraad besproken.