PvdA vraagt aandacht voor meer goede en eerlijke stages voor Tilburgse MBO-studenten

Door Stefan Jansen op 16 mei 2023

De PvdA Tilburg vindt het belangrijk dat iedere Tilburger een goede en eerlijke stage kan vinden. Dat is soms niet makkelijk, want sommige studenten vinden ondanks enorme inspanningen geen stageplek. Werkgevers vragen vaak om personeel, maar bieden nog onvoldoende stageplekken aan om studenten te laten leren. Ook liggen de vergoedingen voor MBO-stages in het bedrijfsleven lang niet altijd op hetzelfde niveau als HBO- of WO-stages. Daarnaast is er nog altijd sprake van (on)bewuste discriminatie gedurende het stagetraject, dat kansenongelijkheid verder vergroot. Namens de PvdA Tilburg heeft Stefan daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College.

Na een werkbezoek van de PvdA aan het ROC Tilburg bleek dat de grootste zorg van de MBO-opleidingen zich bevindt op het gebied van stages. Zo blijkt dat studenten soms geen geschikte stage kunnen vinden, terwijl ze zich hier wel hard voor inspannen. Er is, ondanks de vraag van werkgevers naar personeel, een krapte op de stagemarkt in de gemeente Tilburg. Ook de contacten tussen onderwijsinstellingen en de gemeente Tilburg zelf zijn wisselend succesvol op het gebied van het beschikbaar stellen van stageplaatsen. Het was de aanleiding voor Stefan om schriftelijke vragen te stellen, waarvan er een aantal gericht zijn op de gemeentelijke organisatie, en een aantal gaan over andere werkgevers.

Uit de vragen die de PvdA heeft gesteld aan de gemeentelijke organisatie, blijkt dat de gemeente zelf hard haar best doet om voldoende stageplekken te bemiddelen. Zo biedt de gemeente relatief veel stageplekken aan in vergelijking met andere gemeenten, waarvan er veel voor MBO’ers en HBO’ers zijn. Ook biedt de gemeente stagiaires van elk opleidingsniveau dezelfde stagevergoeding aan. Op de vraag hoe de contacten tussen de onderwijsinstellingen en de gemeente verbeterd kunnen worden om het aantal stageplekken te vergroten, geeft het College aan dat deze communicatie nu al naar wens verloopt, maar dat er naar een andere invulling gekeken kan worden als beide partijen dat willen. Op de vraag of er een streven komt om nog meer stageplekken te creëren om zo de krapte te verhelpen, geeft het College aan dat de gemeente geen streefcijfers hanteert. Dit omdat de gemeente de kwaliteit van de stageplekken wil kunnen waarborgen.

Dan de vragen die gaan over andere werkgevers. Hierin geeft het College aan dat het vooral de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is die direct invloed kan uitoefenen op werkgevers om meer goede en eerlijke stageplekken te realiseren. De gemeente zelf heeft een meer faciliterende rol. Wel geeft de gemeente aan er alles om te doen om de krapte te verkleinen, door er bijvoorbeeld aandacht voor te blijven vragen tijdens overleggen. Het College geeft daarnaast aan dat de krapte op de stagemarkt op het laagste niveau sinds Corona ligt. In maart 2023 was er in Midden-Brabant een tekort van 49 stageplekken, waar dat in januari 2023 nog 82 was. Stefan bevroeg het College ook nog over de problemen van discriminatie en ongelijke stagevergoeding die spelen op de stagemarkt. Ook hier gaf het College aan niet direct invloed uit te kunnen oefenen, maar wel het belang van goede en eerlijke stages te blijven benadrukken tijdens overleggen.

Hier lees je de schriftelijke vragen zoals de PvdA ze stelde, en hier lees je de antwoorden van het College.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen