College deelt de zorgen van de PvdA over openbare toiletten en belooft beterschap

Door Stefan Jansen op 29 mei 2024

De PvdA Tilburg vindt het belangrijk dat openbare toiletten in de gemeente Tilburg voor iedereen dichtbij en toegankelijk zijn. Op veel plekken is dit helaas nog niet het geval. Zo zijn de toiletten vaak niet goed vindbaar, en werkt een groot deel nog met muntgeld. PvdA-raadslid Stefan Jansen stelde daarom recentelijk vragen over de toegankelijkheid en vindbaarheid van openbare toiletten. Het college heeft nu antwoorden gegeven en is het met de PvdA eens dat er verbeteringen nodig zijn.

De PvdA vroeg of de fysieke aanwijzingen voor openbare toiletten verbeterd kunnen worden. Het college erkent dat verbetering mogelijk is en neemt deze suggesties mee in het lopende locatieonderzoek, dat voor de zomer van 2024 wordt afgerond. Wat betreft de uniformiteit en betaalwijze van de toiletten, vroeg de PvdA om een uniforme uitstraling en digitale betaalmogelijkheden. Het college is het eens dat dit nodig is en zal dit onderzoeken in het locatieonderzoek.

De PvdA stelde ook een vraag over betere zichtbaarheid van toiletten in gebouwen met andere hoofdfuncties, zoals het Stadhuis en Mercure Hotel. Het college heroverweegt deze keuze en ziet kansen voor betere herkenbaarheid bij locaties zoals parkeergarages en fietsenstallingen. Specifiek voor het Pieter Vreedeplein vroeg de PvdA naar de toegankelijkheid van het toilet. Het college erkent de gebrekkige vindbaarheid en blijft zoeken naar oplossingen in samenwerking met Wereldhave. Voor de fietsenstalling Schouwburgring zal het college de beheerders informeren over het aanwezige toilet en zorgen voor betere toegankelijkheid en communicatie ter plaatse.

Daarnaast vroeg de PvdA naar openbare toiletten in de nieuwe parkeergarages Zwijsen en Knegtelgarage. Het college geeft aan dat dit tijdens de bouw niet de standaard was, maar neemt de plaatsing van openbare toiletten mee in toekomstige projecten. Wat betreft de kinderboerderijen, vroeg de PvdA naar de toegankelijkheid van de toiletten. Het college zal deze verbeteren in overleg met Toegankelijk Tilburg.

Stefan wees het college ook op de investeringen van Amsterdam in de verbetering van openbare toiletten. Het college heeft echter onvoldoende details om die aanpak over te nemen. Wel streeft Tilburg streeft naar voldoende, toegankelijke en vindbare toiletten. Het college erkent dus de zorgen van de PvdA en werkt aan verbeteringen voor een inclusieve en gastvrije stad.

Hier lees je de antwoorden terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen