De bijverdienpremie verdient een nieuwe kans

Door Stefan Jansen op 28 januari 2024

De ‘bijverdienpremie’ is een geldbedrag dat mensen in de bijstand krijgen als ze parttime gaan werken. De premie heeft geen invloed op hun toeslagen en voorkomt daarmee een armoedeval. Zo wordt het voor mensen makkelijker om uit de bijstand te komen en een parttime baan aan te nemen. Tilburg deed een proef met deze premie, maar zette de proef stop. Andere gemeenten hebben de premie juist met succes ingevoerd. PvdA-raadslid Stefan stelde het college hierover vragen, en pleit voor een nieuwe proef – of permanente invoering – van de bijverdienpremie in Tilburg.

De PvdA Tilburg vindt dat mensen die het lastig vinden een passende baan te vinden een steuntje in de rug verdienen. Zo heeft iedereen in de gemeente de kans om aan de slag te gaan. De bijverdienpremie draagt hier in andere gemeenten aan bij. In Arnhem loopt de proef een half jaar en is men zeer enthousiast. Daar wordt de premie automatisch uitbetaald, wat de uitvoeringslasten en -tijd laag houdt. In Doetinchem en Aalten nam het deeltijdwerk na invoering van de bijverdienpremie significant toe en is de proef verlengd. In Wageningen is de premie na proeven tussen 2017 en 2019 in 2020 permanent ingevoerd. Meer mensen verlieten daar de bijstand, en vonden betaald werk.

Stefan stelde op basis van deze – en andere – succesverhalen vragen aan het college. Zo vraagt hij het college wat het verschil in oordeel over de bijverdienpremie verklaart. Het college geeft aan dat dit lastig te verklaren is, aangezien iedere gemeente anders omgaat met de bijstand. Stefan vroeg daarnaast of het college bereid is om een analyse te maken van de succesfactoren van de invoering van de premie in de genoemde gemeenten. Het college geeft aan dat er al veel geleerd is vanonder gemeenten. Veel succesfactoren zijn al overgenomen in het programma ‘Tilburg investeert in Perspectief’.

Tot slot vroeg Stefan of het college bereid is om – met de geleerde lessen uit succesgemeenten – in Tilburg een nieuwe proef op te zetten, of de premie zelfs permanent in te voeren. Het college antwoordt: “Op basis van de huidige bewijzen en onze ervaringen heeft de bijverdienpremie niet het gewenste effect aangetoond. Daarom starten we geen nieuwe proef. We richten ons liever op het versterken van ons programma dat inzet op basisbanen, om zo een duurzaam perspectief te bieden aan onze inwoners die moeite hebben met het vinden van regulier werk.”

Hier lees je de vragen van Stefan terug. De antwoorden vind je hier.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen