Boetes bij de bibliotheek: niet meer van deze tijd?

Door Stefan Jansen op 5 maart 2024

Bibliotheken maken steeds minder vaak gebruik van een boete voor het te laat inleveren van boeken. Hiermee wordt een drempel weggehaald om te lezen. Zo hanteert Bibliotheek Midden-Brabant sinds begin 2024 geen boete meer voor jeugd-, jongeren- en scholierenabonnementen. Veel bibliotheken gaan nog verder, en hebben álle boetes voor te laat inleveren geschrapt. De PvdA Tilburg vindt het belangrijk dat iedereen in Tilburg laagdrempelig kan lezen. PvdA-raadslid Stefan Jansen stelt daarom vragen over de boetes op boeken aan het college.

Meer dan een derde van alle Nederlandse bibliotheken heeft elke vorm van boete al afgeschaft. Dus ook voor volwassenen. Schriftelijke herinneringen van inleveren, mailtjes, telefonisch contact, het afkopen van een niet ingeleverd boek, of het blokkeren van een pasje blijken allemaal effectiever dan boetes. Het helemaal afschaffen van de boetes heeft namelijk niet geleid tot minder ingeleverde boeken. Hoewel het college hier zelf niet direct iets aan kan doen, kan het zich in gesprekken met bibliotheken en schoolbibliotheken wel hard maken voor afschaffing van boetes.

Het college stelt in haar beantwoording voorop dat de boetes niet dienen als verdienmodel voor bibliotheken. De boetes zorgen ervoor dat deze gemeenschappelijke boeken niet verdwijnen in iemands boekenkast, al dan niet per ongeluk. Het college geeft aan dat de Bibliotheek Midden-Brabant bezig is met het ontwikkelen van een nieuwe abonnementsvorm. Een van de opties is een geheel boetevrije vorm. Dit zal echter wel iets betekenen voor de inkomsten van de bibliotheek, waar het college met de raad over in gesprek zal gaan. Over schoolbibliotheken zegt het college dat deze in principe al boetevrij zijn, aangezien deze vaak lopen via Bibliotheek Midden-Brabant. En deze zijn dus sinds begin 2024 boetevrij voor jeugd, jongeren en scholieren.

Op basis van de beantwoording stelde Stefan nog een vervolgvraag aan het college. Hij vraagt of het college ook daadwerkelijk de voorkeur heeft voor een boetevrij systeem, en of het zich hiervoor ook hard gaat maken. Het college geeft aan nog geen voorkeur te hebben, en het gesprek over de verschillende opties voor abonnementsvormen af te wachten.

De vragen van Stefan lees je hier terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen