Daklozen-actieplan ‘Iedereen een (t)huis’ geeft onder andere invulling aan PvdA-motie

Door Bea Mieris op 10 januari 2024

Afgelopen juli diende PvdA-raadslid Bea Mieris een motie in om betere opvang voor dakloze kwetsbare EU-migranten te regelen in de gemeente Tilburg. In de motie riep ze het college op om eind 2023 met een actieplan te komen. Het regionaal actieplan ‘Iedereen een (t)huis’, dat op 19 december 2023 inging, geeft onder andere gehoor aan Bea’s oproep. Het actieplan komt met concrete acties en een nieuwe werkwijze om de dakloosheid in de regio Midden-Brabant, en daarmee ook Tilburg, de komende jaren terug te dringen.

Het aantal daklozen in Tilburg en de regio Midden-Brabant blijft toenemen. Dakloosheid uit zich op meerdere manieren. Denk aan zichtbare daklozen in auto’s, parken en portieken, maar ook verborgen dakloosheid waar mensen bij vrienden of kennissen verblijven. In 2018 zocht de daklozenopvang De Traverse nog hulp voor 700 mensen. In 2022 was dat bijna 1100. Het actieplan ‘Iedereen een (t)huis’ wil de stijgende dakloosheid snel en structureel aanpakken. De kern van het regionale actieplan omvat preventie en het ‘wonen eerst’-principe, waarbij daklozen snel een dak boven hun hoofd krijgen.

Samenwerking is een ander belangrijk principe in het actieplan. Daarom wordt het plan uitgevoerd met vertegenwoordigers van de gemeente, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en ervaringsdeskundigen. Kortetermijn-acties zijn onder andere het voorkomen van dakloosheid door samenwerking met werkgevers en verhuurders, een nieuw woonconcept voor jongeren en winteropvang voor niet-rechthebbenden. Op de langere termijn wordt samengewerkt met woningcorporaties en maatschappelijke opvang voor het ‘wonen eerst’-principe en uiteindelijk de afbouw van opvang als meer daklozen een huis hebben.

Voor dakloze EU-migranten, het onderwerp van Bea’s motie, wordt een aantal maatregelen getroffen. Zo wordt de ondersteuning die Stichting Barka geeft aan deze groep uitgebreid van 1 naar 2 tot 3 dagen. Daarnaast gaat de winteropvang deze groep daklozen voortaan ook overdag opvangen. Ook gaat De Traverse zo’n 40 dakloze EU-migranten per jaar opvangen nadat de winteropvang dicht gaat.

Hier kan je de raadsbrief teruglezen, en hier het gehele actieplan.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris