Fietsparkeren in het Dwaalgebied ondanks nieuwe fietsenstalling soms nog steeds moeilijk

Door Bea Mieris op 19 januari 2024

De PvdA vindt het belangrijk dat de Tilburgse binnenstad voor iedereen toegankelijk is. Daar hoort makkelijk je fiets kunnen parkeren bij. De PvdA is daarom blij met de nieuwe fietsenstalling in het Dwaalgebied. Echter is deze tot 1:00 open, en worden fietsbeugels in het Dwaalgebied weggehaald. Dit is nadelig voor studenten en horecabezoekers. PvdA-raadslid Bea stelde daarom vragen aan het college, die inmiddels zijn beantwoord.

In het Dwaalgebied zijn rondom de nieuwe fietsenstalling fietsbeugels verwijderd, terwijl de PvdA in de veronderstelling was dat er juist meer fietsbeugels bij zouden komen. Deze zijn van groot belang omdat de fietsenstalling van maandag tot en met zaterdag open is van 7:00 tot 1:00. Op zondag opent de fietsenstalling om 10:00. Voor studenten die in het Dwaalgebied wonen en te weinig stallingsruimte in hun studentenhuizen hebben, zijn de fietsbeugels cruciaal. Ook voor bezoekers van dichtbij gelegen horecagelegenheden die na 1:00 pas naar huis gaan zijn de beugels nog nodig.

De AFAC is actief met het ruimen van fietsen in dit gebied die niet correct gestald zijn. Voor studenten en horecabezoekers wordt het steeds lastiger om hun fiets correct te stallen vanwege het afnemende aantal fietsbeugels. Bea heeft daarom namens de PvdA schriftelijke vragen gesteld aan het college over de situatie rondom fietsparkeren in het Dwaalgebied.

Omdat Bea in de veronderstelling was dat er juist extra fietsbeugels bij zouden komen, vraagt ze wat het fietsparkeerplan voor het Dwaalgebied is. Het college geeft aan dat er een conceptplan ligt, dat snel gepresenteerd gaat worden. Ook vraagt ze waar de verwachte extra fietsbeugels geplaatst gaan worden, en waar ze om welke reden weggehaald worden. Daarnaast vraagt Bea of er extra blauwe fietsparkeervakken bijkomen, en welke regels daarvoor zullen gelden. Het college laat weten dat dit ook in het plan terugkomt: in drukke gebieden komen blauwe vakken, in minder drukke gebieden fietsbeugels.

Omdat er ook fietsen van bewoners – zoals die van studentenhuizen – in het gebied staan, vraagt Bea hoe de gemeente daar mee omgaat als deze gewoon voor de woning staan. Dit zal ook verder toegelicht worden in het fietsparkeerplan. Als laatste vraagt Bea of er tegenover de nieuwe fietsenstalling nieuwe fietsparkeergelegenheden komen voor horecabezoekers die pas na 1:00 naar huis gaan. Het college antwoordt als volgt: “uit eerdere ervaring weten we dat het gebruik van de beheerde stallingen daalt als er nietjes en beugels voor de deur gezet worden. We bieden de fietsers de optie om de stalling te gebruiken (deze wordt al aardig gevonden door de fietsende Tilburger) of om gebruik te maken van de stallingen op straat bij Kapelhof en de Schouwburgpromenade.”

Hier lees je de vragen van Bea terug.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris