Op maandag 6 en donderdag 9 november behandelde de Tilburgse gemeenteraad de voorgestelde begroting voor 2024. Op de maandag was er ruimte voor debatten over de thema’s uit de begroting. Op donderdag werden alle moties over de begroting behandeld. De PvdA diende vier moties in, die alle vier unaniem zijn aangenomen door de raad. Met deze moties zet de PvdA Tilburg in op een begroting die nog socialer en duurzamer is en dichtbij de mensen staat.
Omzetten leegstaande kantoorpanden Spoorlaan naar woningen
Tot 2040 moeten er 25.000 betaalbare woningen worden toegevoegd om de woningnood in Tilburg te verlichten. Aan de Spoorlaan is 28.569m2 aan leegstaande kantoorruimte te vinden. PvdA-raadslid Bea Mieris heeft een motie ingediend om leegstaande kantoorruimte om te zetten naar betaalbare woningen en woonwerk-concepten. De unaniem aangenomen motie roept het college op samen te werken met vastgoedpartners, ontwikkelaars en woningbouwcorporaties om nieuwe woningen te realiseren. Dat is ook nog eens duurzaam, want er hoeven geen nieuwe woningen gebouwd te worden om woonruimte te creëren. Hier lees je verder.
Aanvraagbedrag verplichte Sportpas afschaffen of sterk verlagen
De verplichte Sportpas, die 10 euro kost, is een onnodige financiële hindernis voor Tilburgers om te bewegen en sporten. Er is echter een bedrag van 177.000 euro beschikbaar door niet-geclaimde waarborggelden voor toegangspassen van gemeentelijke sportfaciliteiten. Fractievoorzitter Stefan Jansen heeft tijdens de begrotingsbehandeling een motie ingediend om het aanvraagbedrag van de Sportpas af te schaffen of sterk te verlagen met dit beschikbare geld. De Sportpas is vereist voor activiteiten zoals fietsen op het wielerparcoursof een abonnement op zwemmen of schaatsen. De motie pleit voor onderzoek naar het afschaffen of verlagen van de Sportpas-kosten met het vrijgekomen bedrag en het ontwikkelen van een gratis registratiesysteem. Hier lees je alles.
Actieplan Fysieke en Digitale Toegankelijkheid
Ondanks de aandacht voor fysieke toegankelijkheid in het coalitieakkoord ‘Meer Voor Elkaar’, ontbreekt vooralsnog het aangekondigde actieplan voor de fysieke toegankelijkheid, bijvoorbeeld van gemeentelijke gebouwen, bushaltes en openbare toiletten. Er is ook geen plan aan de raad voorgelegd voor het verbeteren van de digitale toegankelijkheid van gemeentewebsites en -apps, en die van Tilburgse maatschappelijke organisaties. Stefan schreef daarom een motie die het college oproept om begin 2024 een actieplan Fysieke en Digitale Toegankelijkheid te presenteren, inclusief tijdspad en financiering. Ook vraagt de motie het college om ondersteuning te bieden aan organisaties bij het verbeteren van digitale toegankelijkheid van hun websites en apps. Hier lees je verder.
Een goede ombudsfunctie voor alle Tilburgers
Elke Nederlandse gemeente is verplicht een ombudsfunctie te hebben, ofwel via de Nationale Ombudsman of via een zelf ingestelde ombudsfunctie. De gemeente Tilburg is verbonden aan de Nationale Ombudsman, maar de ombudsfunctie is niet goed zichtbaar en toegankelijk voor inwoners. Stefan diende daarom een motie in tijdens de begrotingsbehandeling. De motie roept op tot het delen van onderzoeksresultaten over het verbeteren van de ombudsfunctie – naar aanleiding van een PvdA-motie uit 2021, waarin om dit onderzoek werd gevraagd – en vraagt het college om in 2024 met een voorstel over verbetering van de ombudsfunctie te komen. Het hele artikel vind je hier.
De PvdA dankt alle partijen uit de gemeenteraad voor de unanieme steun voor deze vier moties! Samen krijgen we meer voor elkaar!