De PvdA wil dat leegstaande kantoren aan de Spoorlaan omgezet worden naar betaalbare woningen

Door Bea Mieris op 13 november 2023

De woningcrisis raakt ook Tilburg keihard. Om de woningnood te verzachten, moeten er tot 2040 25.000 betaalbare woningen bijkomen in de stad. De PvdA ziet in de 28.569m2 leegstaande kantoorruimte aan de Spoorlaan een unieke kans. Daarom heeft PvdA-raadslid Bea Mieris tijdens de begrotingsbehandeling een motie ingediend om deze kantoorruimte om te zetten naar betaalbare woningen en woonwerk-concepten, en te onderzoeken of er op andere plekken in de gemeente ook mogelijkheden zijn voor soortgelijke omzettingen. De motie is unaniem aangenomen.

Tijdens de vorige begrotingsbehandeling, in november 2022, heeft de PvdA al een bredere motie ingediend om leegstand in het algemeen tegen te gaan. Deze motie werd aangenomen, maar er lijkt weinig te zijn gebeurd om leegstand aan te pakken. Ondertussen loopt de bouw van nieuwe woningen veel vertraging op, dus is het tegengaan van leegstand door kantoren om te zetten naar woningen een bruikbare aanvullende oplossing.

Het omzetten van kantoren is ook een duurzame oplossing tegen de woningnood doordat er geen volledig nieuwe panden gebouwd hoeven te worden en de stadsgrenzen niet opgerekt hoeven te worden. De kantoren zijn daarnaast ook goed gelegen: in de buurt van veel voorzieningen en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

In de motie wordt het college opgeroepen om samen met vastgoedpartners, ontwikkelaars en woningbouwcorporaties aan de slag te gaan om leegstaande kantoren om te zetten naar betaalbare woningen en woonwerk-concepten. Bea vraagt het college halverwege 2024 terug te koppelen aan de raad wat de stand van zaken is.

De volledige motie kan je hier teruglezen.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris