Motie van de PvdA: een goede ombudsfunctie voor alle Tilburgers

Door Stefan Jansen op 13 november 2023

Het is verplicht voor elke Nederlandse gemeente om een ombudsfunctie te hebben. Gemeenten hebben de keuze om zich aan te sluiten bij de Nationale Ombudsman, of zelf een ombudsfunctie in te richten. De gemeente Tilburg is aangesloten bij de Nationale Ombudsman. De PvdA vindt het belangrijk dat de gemeente dichtbij haar burgers staat. Daar hoort een goede ombudsfunctie bij. In Tilburg is deze ombudsfunctie echter niet erg zichtbaar en benaderbaar voor inwoners. Daarom diende raadslid Stefan Jansen namens de PvdA een motie in tijdens de begrotingsbehandeling. Deze is unaniem aangenomen.

Een ombudspersoon is iemand die aangesteld wordt door een organisatie als herkenbaar en laagdrempelig aanspreekpunt voor klachten tegen diezelfde organisatie. De ombudspersoon onderzoekt deze klachten en is daarin volledig onafhankelijk. In Tilburg is de ombudsfunctie – die via de Nationale Ombudsman loopt – echter niet voldoende herkenbaar en laagdrempelig. In december 2021 diende de PvdA daarom al een motie in waarin het college werd verzocht om de voor- en nadelen van drie verbeterrichtingen te onderzoeken: het overgaan op een Tilburgs ombudspersoon, het beter benutten van de Nationale Ombudsman, of een andere vorm van een lokale ombudsfunctie. Ook in het coalitieakkoord ‘Meer Voor Elkaar‘ wordt gesproken over het beter inrichten van de ombudsfunctie.

De motie uit 2021 verzocht het college om de uitkomsten van dit onderzoek in 2022 met de raad te delen. Dit is tot op heden niet gebeurd. In de begroting van 2024 wordt ook geen geld vrijgemaakt voor de ombudsfunctie. Daarom roept deze motie het college op om de onderzoeksuitkomsten alsnog met de raad te delen. Daarnaast wordt het college verzocht de huidige klachten- en bezwarenprocedures in kaart te brengen, zodat inwoners weten waar ze terecht kunnen met hun klachten en bezwaren.

Tot slot roept de motie het college op om begin 2024 met een voorstel te komen hoe de ombudsfunctie er uit komt te zien, in lijn met wat er in coalitieakkoord staat. Hierbij moet een gesprek tussen raad en college plaatsvinden over de gekozen richting.

De hele motie lees je hier terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen