Door Bea Mieris op 29 mei 2021

Onbetaalbaar wonen – vragen over koopwoningen voor starters

Namens de PvdA heeft Bea vragen gesteld naar aanleiding van een bijzonder interessant initiatief uit Zaanstad, waar maatregelen zijn getroffen om betaalbare koopwoningen voor starters mogelijk te maken. Lees hier de vragen van Bea en klik onder op de link voor het antwoord van het College.
De gemeente Zaanstad heeft in 2020 maatregelen ingesteld om betaalbare koopwoningen voor starters bereikbaar te maken. Het gaat om starters die te maken hebben met een te lange wachttijd voor een sociale huurwoning, vanuit een sociale huurwoning willen doorstromen naar een betaalbare koopwoning en/ of een te laag inkomen hebben om een woning te kunnen kopen. De slaagkans op de reguliere woningmarkt is te laag voor deze groep. Met de BKZ starterswoning speelt Zaanstad in op deze vraag.*
In de gemeente Tilburg zijn betaalbare koopwoningen (tot 250.000 euro) beschikbaar, maar er melden zich vele kopers. Op www.funda.nl staan momenteel 144 betaalbare koopwoningen (woonhuizen en appartementen). Bij de meeste woningen staat vermeld dat ze verkocht zijn onder voorbehoud, dat er een bod is gedaan of dat de kandidaten zijn geselecteerd. Door het vele overbieden vallen de meeste woningen duurder uit dan de vraagprijs, waardoor ze onbereikbaar worden voor starters. Naast de vele Tilburgse jongeren die op zoek zijn naar een eerste koopwoning bestaat de wens onder jongeren in de dorpen Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel om in hun dorpen te blijven wonen. Het Brabants Dagblad publiceerde onder de naam ‘Onbetaalbaar Wonen’ een interessante serie over de woningnood in de gemeente Tilburg. Starters geven aan nauwelijks kans te hebben op een koopwoning. Met het stop zetten van het afgeven van omzettingsvergunningen voor kamerverhuur aan vastgoed ondernemers en beleggers is de situatie voor koopstarters even ietsje gunstiger. De verwachting is dat nog dit jaar vastgoed ondernemers en beleggers onder strengere voorwaarden weer de mogelijkheid krijgen om koopwoningen om te zetten in kamerverhuur.
De PvdA Tilburg maakt zich zorgen over de positie van starters op de Tilburgse woningmarkt en vraagt het college om na te denken over maatregelen om starters te helpen bij het vinden van een betaalbare koopwoning. De PvdA Tilburg steunt het college in haar voornemen om ouderen te verleiden door te stromen naar betaalbare kleinere woningen die comfortabel zijn, maar ziet dat nog niet zo van de grond komen. Ouderen die doorstromen maken grotere koopwoningen vrij voor starters. Wellicht dat de maatregelen die de gemeente Zaanstad inzet met het beschikbaar stellen van nieuwe sociale koopwoningen voor Tilburg en de dorpen Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel een welkome aanvulling kunnen zijn.
Hier vind je de antwoorden van het College: Antwoorden op vragen koopwoningen starters
* Uitleg over de BKZ-starterswoningen in Zaanstad vind je op de website, en in dit opinieartikel van de Volkskrant.
Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris