Op 1 januari 2025 wordt het gebied binnen de Tilburgse ringbanen en in de wijken Jeruzalem en Armhoef een nul-emissiezone. Deze maatregel is bedoeld om het klimaat te verbeteren, de luchtkwaliteit te verhogen, de leefbaarheid te vergroten, de verkeersveiligheid te verbeteren en het geluidsniveau in het gebied te verminderen. De PvdA onderschrijft deze voordelen, maar hoort ook bezorgdheid van ondernemers. PvdA-raadslid Bea Mieris stelde in maart al vragen over de gevolgen van de nul-emissiezone voor hen. Ze stelt nu nieuwe vragen.
De aanleiding voor Bea’s vragen in maart waren de zorgen die ondernemers uitten over de invoering van de nul-emissiezone. Voor hen kan de invoering van deze zone namelijk financiële gevolgen hebben. De PvdA voerde hierover gesprekken met bezorgde ondernemers. Bea stelde vragen om ervoor te zorgen dat de nul-emissiezone per 1 januari 2025 op een sociale manier wordt ingevoerd met behoud van bedrijvigheid en werkgelegenheid.
Hoewel er al vele nul-emissie maatwerkadviezen zijn afgegeven aan kleine ondernemers, maken veel zzp’ers, kleine ondernemers en marktkooplui zich nog steeds zorgen over hun toekomst. PvdA-raadslid Bea Mieris heeft daarom nieuwe vragen gesteld aan het college. De zorgen van de PvdA-fractie richten zich met name op de kleine ondernemers die mogelijk niet de financiële middelen hebben om op korte termijn over te schakelen naar schoon vervoer.
Bea vraagt het college daarom of er bereidheid is om ruimhartig om te gaan met de zorgen van deze ondernemers, zodat de invoering van de nul-emissiezone voor hen haalbaar wordt. Ze vraagt specifiek of het college zzp’ers, kleine ondernemers en marktkooplui die aantoonbaar financieel nog niet in staat zijn een elektrisch voertuig aan te schaffen, meer tijd kan geven om zich aan te passen. Daarnaast wil Bea weten of er extra aandacht is voor startende ondernemers, die vaak niet meteen grote investeringen kunnen doen. Ze vraagt hoe het college van plan is deze groep te ondersteunen.
De PvdA-fractie benadrukt bij haar vragen dat het belangrijk is om specifieke ontheffingen en de hardheidsclausule in te zetten bij dreigende faillissementen en financiële zorgen, zodat ondernemers door kunnen gaan met hun bedrijf. Bea vraagt het college om deze zorgen serieus te nemen en met oplossingen te komen die de ondernemers daadwerkelijk helpen.
Hier lees je Bea’s vragen terug.