PvdA wil actieplan om de kakkerlakkenplaag aan de Lombardijenlaan te stoppen

Door Bea Mieris op 26 september 2023

Op 14 september kreeg de raad een mail van de bewoners van de Lombardijenlaan, nummers 239 tot 281. Hierin gaven ze een noodkreet over de kakkerlakkenplaag die in hun straat speelt. Ophopingen van afval in de hagen door het schoonblazen van de openbare ruimte is de voornaamste oorzaak van de plaag. De verantwoordelijke organisaties doen echter niks aan het probleem. Bea is gaan kijken bij de bewoners, en heeft aandacht voor de situatie gevraagd bij het college.

De kakkerlakkenplaag is het resultaat van slecht onderhoud van het openbaar groen en de manier van het schoonblazen van de openbare ruimte. Bij het schoonblazen wordt het afval namelijk in de hagen bij de huizen geblazen. Daardoor ontstaan ophopingen van afval, die een goede broedplaats voor kakkerlakken zijn.

De bewoners van de Lombardijenlaan hebben de verantwoordelijke organisaties van de gemeente al vaak gevraagd om wat te doen aan de kakkerlakkenplaag en een andere manier van schoonblazen te gebruiken. De bewoners hebben daarbij aangegeven dat het om gemeentegrond gaat en dat de oorzaak ligt in de manier van schoonblazen. De verzoeken van de bewoners hebben niets opgeleverd.

Omdat er geen oplossing is gekomen voor de bewoners van de Lombardijenlaan, hebben ze op 14 september gezamenlijk een mail gestuurd naar de raad en het college. Op 15 september kwam de gemeente in actie, en zijn de hagen schoongeblazen. Echter zijn de kakkerlakken inmiddels weer terug in en om de woningen. Dit urgente probleem vraagt dan ook om een daadkrachtige oplossing vanuit de gemeente. Bea vraagt het college daarom of de kakkerlakken verwijderd kunnen worden, en of er een actieplan kan komen om toekomstige plagen te voorkomen. Ook vraagt Bea hoe de bewoners zelf betrokken worden bij het bestrijden van het probleem.

Hier lees je de schriftelijke vragen, inclusief foto’s en de mail van de bewoners, terug.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris