PvdA wil toenemende economische dakloosheid in Tilburg bestrijden met Onder de Pannen

Door Bea Mieris op 5 juni 2023

Onder de Pannen biedt economisch daklozen de mogelijkheid om een kamer te huren bij huurders van een woningbouwcorporatie die een kamer overhebben. Een sociaal initiatief waarbij stad- en dorpsgenoten elkaar helpen aan woonruimte en aan gezelschap. Onder de Pannen is een landelijk initiatief, en WonenBreburg biedt deze mogelijkheid in Breda al aan. Ons raadslid Bea heeft daarom aan het college gevraagd of WonenBreburg – en andere woningcorporaties – het initiatief ook naar Tilburg kunnen halen.

Economisch daklozen zijn mensen die financieel zelfredzaam zijn, maar geen woning hebben. Bijvoorbeeld door een scheiding, of door de oververhitte huizenmarkt. Steeds meer mensen vallen onder deze categorie, en dat vindt de PvdA een groot probleem. Een betere benutting van bestaande woningen kan uitkomst bieden, en Onder de Pannen draagt daaraan bij. Het initiatief biedt de huurder bij de woningcorporatie een eerlijke vergoeding voor het verhuren van hun kamer aan een economisch dakloze. De uitkeringen en toeslagen van de huurder worden niet gekort, wat normaal wel het geval is als iemand in komt wonen.

De PvdA Tilburg steunt dit sociale initiatief, en daarom heeft Bea het voorgelegd aan het college. Bea vraagt of het initiatief ook geïntroduceerd kan worden bij de Tilburgse woningcorporaties. Het college antwoordt positief op dit voorstel. Het deelt de zorgen over economische dakloosheid in Tilburg, en vindt een betere benutting van bestaande woningen ook belangrijk. Onder de Pannen kan uitkomst bieden om deze groep economisch daklozen aan een passende woning te bieden, geeft de wethouder aan.

De vragen kan je hier teruglezen.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris