Soepele overgang van Paleisje naar Huis van de Democratie

Door Stefan Jansen op 14 maart 2024

Het Paleis-Raadhuis – ‘Paleisje’ in de volksmond – is een historisch en belangrijk pand voor Tilburg. Het Paleisje gaat in de komende jaren het ‘Huis van de Democratie‘ worden. Een plek waar de maatschappij en de politiek makkelijk met elkaar samen kunnen komen. Omdat hier een grondige verbouwing voor nodig is, zal het Paleisje binnenkort voor langere tijd dicht gaan. PvdA-raadslid Stefan Jansen stelde vragen over de sluiting van het Paleisje en welke gevolgen dit heeft.

Recent is tijdens de Sterrentocht en carnaval in Kruikenstad opnieuw de waarde van het Paleisje duidelijk geworden als plaats van ontvangst en presentatie. Stefan kreeg signalen van huidige gebruikers van het Paleisje dat er nog onduidelijkheden zijn over de sluiting van het gebouw en de planning daaromheen. Daarom stelt hij vragen om een soepele overgang tussen het huidige Paleisje en het toekomstige Huis van de Democratie te realiseren. In de beantwoording geeft het college aan dat het Paleisje naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 dicht zal gaan. Omdat de raad nog toestemming moet geven voor de verbouwing, gaat het college pas daarna gebruikers formeel informeren over de sluitingsdatum. Wel vinden er nu al gesprekken plaats over de geplande verbouwing met gebruikers.

Stefan vraagt daarnaast of er onderzoek gedaan kan worden naar alternatieve locaties waar organisaties hun evenementen tijdens de verbouwing kunnen laten landen. In de gesprekken die al lopen met organisatoren, wordt hierover meegedacht. Een onderzoek naar alternatieven is volgens het college dus niet nodig. Stefan geeft aan dat het Stadskantoor en de Stadswinkel nadrukkelijker als alternatieven genoemd mogen worden, aangezien hij signalen ontving dat deze uitwijkmogelijkheden voor sommige organisaties nog niet duidelijk waren. Het is bovendien netjes dat wanneer ‘ons’ Paleisje sluit, we ook naar eigen vastgoedlocaties kijken om alternatieven aan te bieden.

Tijdens de Dag van de Democratie in september 2023 bleek daarnaast hoe goed een directe verbinding tussen het Willemsplein en Stadskantoor kan werken. De nooddeuren gingen die dag open en toeschouwers stroomden vanaf de weekmarkt door naar de democratiemarkt. Stefan vraagt daarom of een directe verbinding tussen het Willemsplein en het Stadskantoor in de toekomst structurele meerwaarde kan hebben. Dit kan bijvoorbeeld door opwaardering van de bestaande nooddeuren. Het college geeft aan dat deze mogelijkheid al eens onderzocht is. Hieruit bleek dat de huidige situatie rondom toegang de meest wenselijke is en blijft. Wel wordt gekeken naar een goede aansluiting van het Paleisje en het Stadskantoor na de verbouwing. Hierdoor kunnen mensen in de toekomst mogelijk van Willemsplein via het Paleisje naar het Stadskantoor.

Hier lees je de vragen van Stefan terug.

Stefan Jansen

Stefan Jansen

Op 16 maart 2022 ben ik gekozen als raadslid namens de PvdA in mijn mooie en geliefde Tilburg. Samen met mijn vriendin en twee kinderen woon ik hier. Ik ben hier ook geboren en getogen en trots op onze stad. Mijn doel is dat Tilburg weer het thuis wordt van iedereen die in onze gemeente

Meer over Stefan Jansen