College gaat verloederde panden in Tilburg actief aanpakken

Door Bea Mieris op 9 februari 2024

De PvdA vindt verloedering en langdurige leegstand van panden in Tilburg onacceptabel. Ze geven een onveilig gevoel, en dragen bij aan de woningnood in Tilburg. Tijdens de vorige begrotingsbehandeling 2023 diende Bea Mieris daarom een motie in tegen leegstand van woningen en andere panden. De motie werd aangenomen. Inmiddels is het college volop met het project ‘Aanpak verloederde panden’ bezig. Zo is er een Tilburgse definitie van verloedering vastgesteld, waarmee een Top 13 verloederde panden gemaakt is die als eerste aangepakt worden.

Vanaf begin 2023 ging het college samen met adviesbureau Companen kijken bij verschillende verloederde panden. Er werden gesprekken gevoerd met buurtbewoners over de oorzaken en mogelijke oplossingen van de verloedering. Het college en Companen gingen daarna aan de slag met een concreet plan van aanpak rondom verloedering. In deze brief werd een Tilburgse definitie van verloedering bepaald. Het gebruik van het pand, overlast en veiligheid, het uiterlijk van het pand en de impact op de omgeving zijn hierin de vier dimensies van verloedering in deze definitie. Elk geïdentificeerd pand wordt aan deze dimensies getoetst. Op basis hiervan wordt bepaald wat de prioriteit is, en welk beleidsinstrument passend is. Hieruit is ook een Top 13 verloederde panden gekomen, die de hoogste prioriteit krijgen.

De gemeente heeft een aantal instrumenten tot haar beschikking om de verloedering aan te pakken. Denk hierbij aan het aangaan van een gesprek met de eigenaar van het pand. Of, als de situatie ernstiger is: het instellen van een leegstandsverordening, de vrijstelling van Onroerendezakenbelasting (OZB) intrekken, of zelfs het opkopen van het pand. Om de laatste drie instrumenten te gebruiken, moet het college een voorstel aan de raad doen. Het college gaat daarom in de aanloop naar de volgende begrotingsbehandeling bekijken of en waar deze instrumenten nodig zijn, en zal dan een voorstel doen.

Het college zal uiterlijk op 19 maart een besluit nemen over de inzet van (nieuwe) instrumenten, en eventuele extra middelen die daarvoor nodig zijn. Daarover zal de raad geïnformeerd worden, zoals aangegeven in de introductie genoemde PvdA-motie tijdens de begrotingsbehandeling 2023. De PvdA is blij dat haar inzet rondom verloedering en leegstand leidt tot een actievere aanpak van deze problematiek. PvdA-woordvoerder wonen Bea zegt erover: “leegstaande en verloederde panden geven een onveilig gevoel en zijn moeilijk te accepteren in een tijd van woningnood.”

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris