Het Huurteam gaat door, en blijft huurders bijstaan bij misstanden

Door Yusuf Çelik op 25 januari 2024

Rondom huisvesting zijn er helaas nog veel misstanden in de gemeente Tilburg. Denk aan discriminatie door huurbazen, te hoge huurprijzen of onterechte servicekosten. De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen in Tilburg een goede en betaalbare woonplek heeft. Daarom is de PvdA blij dat Tilburg sinds juli 2021 een Huurteam heeft. Eind 2022 werd het eerste jaar geëvalueerd, en werd het Huurteam doorgezet. Eind 2023 is het tweede jaar geëvalueerd. De uitkomst: het Huurteam wordt in 2024 voortgezet. 

Het Tilburgse Huurteam helpt huurders bij het halen van hun recht. Daarbij kan gedacht worden aan het verhelpen van achterstallig onderhoud, het optreden tegen onterechte servicekosten, of in bredere zin huurders in een kwetsbare positie ten opzichte van de huurder – bijvoorbeeld in studentenwoningen – bijstaan. Het Huurteam is sinds juli 2021 actief. Uit de evaluatie blijkt dat steeds meer huurders het team weten te vinden met problemen. Het aantal gemelde misstanden neemt mede daardoor ook toe. Het Huurteam kreeg in haar tweede jaar 1921 meldingen, waarvan er 877 als misstand zijn beoordeeld.

Het Huurteam doet ook een aantal aanbevelingen aan het college, waardoor misstanden in de toekomst bij de bron aangepakt kunnen worden. Zo raden ze de gemeente aan om de wet proactiever in te zetten om misstanden op te sporen. Hier zijn dan wel meer middelen voor nodig. Daarnaast denken ze dat ze met meer naamsbekendheid nog beter de doelgroep kunnen bereiken. Dat zou met hulp van hun partners en gebiedsteams bereikt kunnen worden. Andere voorstellen die het Huurteam doet zijn zaken als de implementatie van verhuurdersvergunningen, een keurmerk voor verhuurders of bemiddelaars, en betere informatievoorziening van verhuurders.

Als wethouder Wonen, Wijken en Integratie is Yusuf Çelik nauw betrokken bij het Huurteam, en de evaluatie ervan. Hij is blij dat het team in 2024 door kan gaan met haar belangrijke werk. Zo gebeurt er veel om een van de belangrijkste standpunten van de PvdA – goed en betaalbaar wonen voor iedereen – te realiseren.

Yusuf Çelik

Yusuf Çelik

Mijn naam is Yusuf Celik (40 jaar). Ik ben sinds 2022 wethouder Wonen, Wijken en Integratie in Tilburg voor de PvdA. Hiervoor was ik vanaf 2014 raadslid van de Partij van de Arbeid in Tilburg. Samen met mijn vriendin en onze twee dochters woon ik in de wijk Jeruzalem. Politiek gaat over mensen. Over zorgen,

Meer over Yusuf Çelik