Nieuwe opvanglocatie Oekraïners en doorstroomlocatie statushouders aan de Spoorlaan

Door Bea Mieris op 10 januari 2024

Aan de Spoorlaan staan veel kantoorpanden leeg. In november 2023 nog zo’n 28.569m2. Namens de PvdA vroeg raadslid Bea Mieris in november aandacht voor deze leegstand. Haar motie om te onderzoeken of deze kantoorruimte omgezet kan worden naar betaalbare woningen werd unaniem aangenomen. Vanaf april krijgt een van de leegstaande kantoorpanden al een nieuwe bestemming: het wordt een opvanglocatie voor gevluchte Oekraïners. Ook ziet de gemeente in het pand plek voor de tijdelijke huisvesting van statushouders.

Tilburg vangt momenteel zo’n 900 Oekraïense vluchtelingen op. Maar naar schatting zijn er minstens 70 extra plekken nodig. Aan de Spoorlaan 446-448 is nu plek gevonden voor 116 gevluchte Oekraïners. De gemeente gaat de locatie voor drie jaar huren, en kan de huurtermijn tot tien jaar verlengen. Ook het kopen van het pand is een optie voor de gemeente.

Het pand aan de Spoorlaan, wat leegstaat sinds het Zorg- en Veiligheidshuis er weg is, is ook in beeld als doorstroomlocatie voor statushouders. Een doorstroomlocatie is een plek waar statushouders – mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen – wachten op een vaste woonplek. Spoorlaan 446-448 wordt daarbij gezien als een geschikte locatie doordat het dicht bij veel voorzieningen en het openbaar vervoer ligt.

Tot en met april zal het gebouw worden verbouwd om het woonklaar te maken. Zo zullen er sanitaire voorzieningen worden geïnstalleerd en maatregelen worden genomen voor de brandveiligheid. De verbouwing zal tussen de zes en acht ton kosten. De kosten worden vergoed door het Rijk. De verwachting is dat er vanaf eind april Oekraïners terecht kunnen in het pand. Waarschijnlijk zullen er niet lang daarna ook plekken zijn voor statushouders aan de Spoorlaan 446-448. Zo wordt er snel invulling gegeven aan de motie van Bea, en wordt de leegstand aan de Spoorlaan teruggedrongen.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris