PvdA-moties Perspectiefnota: sociaal, duurzaam en dichtbij voor onze inwoners

13 juli 2023

Afgelopen week stond de bespreking van de Perspectiefnota op het programma. In de Perspectiefnota, met het motto ‘Meer voor Elkaar in het tweede jaar’, staat hoe het college de ambities uit het bestuursakkoord ‘Meer Voor Elkaar‘ wil realiseren in het komende jaar. De Perspectiefnota is aangenomen door de gemeenteraad. Namens de PvdA gaf Stefan Jansen in een mooie bijdrage zijn reactie op de Perspectiefnota. Ook diende de PvdA-fractie vijf moties in om Tilburg nog socialer en duurzamer te maken, en meer dichtbij de inwoners te brengen.

Verruiming vermogensgrens voor kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Inwoners van de gemeente Tilburg die weinig verdienen en weinig vermogen hebben, kunnen hun gemeentelijke belasting laten kwijtschelden. In 2022 is landelijk bepaald dat gemeenten de vermogensgrens voor kwijtschelding mogen verhogen. Meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten heeft dat al gedaan. Tilburg echter nog niet. De PvdA staat voor een ruimhartig beleid voor onze inwoners. Stefan heeft namens de PvdA daarom samen met GroenLinks en de SP een motie ingediend om te onderzoeken of de grens in Tilburg naar het maximum verhoogd kan worden. Ook roept de motie op om meer aandacht te besteden aan de optie tot kwijtschelding, zodat inwoners weten dat ze van deze optie gebruik kunnen maken. De motie is aangenomen door de raad.

Inventarisatie en beter beheer van huiskamers van de buurten

Huiskamers van de buurten zijn kleinschalige buurtontmoetingsplaatsen. De afgelopen tijd zijn er steeds meer van deze plaatsen gekomen in onze gemeente. Er is echter nog geen overzicht. Daarom roept Stefan in een motie onder andere op om te inventariseren waar er al buurtontmoetingsplaatsen zijn, en waar er nog behoefte is aan een ontmoetingsplaats in de buurt. Ook verzoekt de motie de gemeente om een plan te maken hoe Tilburg bestaande en nieuwe ontmoetingsplaatsen kan ondersteunen in het hanteren van ruime openingstijden, goed professioneel beheer en een brede programmering van activiteiten. De motie is aangenomen.

Betere opvang voor dakloze kwetsbare EU-burgers

Vanuit het Rijk is er een plan van aanpak gekomen om kwetsbare dakloze EU-burgers betere opvang te bieden, met als doel het bieden van perspectief aan mensen, het verminderen van menselijk leed en het verminderen van overlast op straat. Zes grote gemeenten hebben geld van het Rijk ontvangen om deze aanpak uit te werken. Ook in Tilburg slapen er kwetsbare EU-burgers op straat. In een motie verzoekt Bea namens de PvdA de gemeente daarom om met een Tilburgs plan van aanpak te komen. Daarmee kan de gemeente aanspraak maken op geld van het Rijk, om kwetsbare dakloze EU-burgers betere opvang te bieden. De motie is door de raad aangenomen.

Meer aandacht naar de dorpen in onze skyline

De gemeente Tilburg bestaat niet alleen uit de stad Tilburg, maar ook uit de dorpen Biezenmortel, Berkel-Enschot en Udenhout. In de skyline die de gemeente Tilburg gebruikt in haar communicatie-uitingen, zoals e-mails van ambtenaren en op de wagens van de BAT, komen echter alleen elementen van de stad Tilburg terug. De PvdA vindt het belangrijk dat de gemeente voor alle inwoners herkenbaar en dichtbij is. Stefan heeft daarom een motie ingediend om de huidige skyline te verrijken met elementen uit de dorpen, en daarbij de dorpsraden te betrekken. De motie is niet in stemming gebracht, maar overgenomen door het college. De motie wordt uitgevoerd.

Van groen naar doen

De PvdA staat voor een gezonde en duurzame schoolomgeving. Met het fysiek vergroenen van schoolpleinen is al een mooie stap gezet. Een deel van de schoolpleinen heeft ook schooltuinen of moestuinen, die gebruikt kunnen worden om kinderen voedseleducatie te geven. Voedseleducatie draagt bij aan de doelen van zowel gezondheidspreventie en duurzaamheid. Echter gebeurt dit nog lang niet op elke school. Stefan roept daarom in een motie op om te laten onderzoeken op welke scholen er nog moestuinen aangelegd kunnen worden, en hoe Tilburg scholen kan ondersteunen in de programmering van activiteiten rondom schoolmoestuinen, waaronder voedseleducatie. Deze motie heeft het helaas niet gehaald.