Situatie rondom gehandicaptenparkeren wordt fors verbeterd na vragen PvdA

Door Bea Mieris op 5 december 2023

Het is voor mensen met een handicap soms lastig om te parkeren in Tilburg. Zo is er weinig informatie over waar je mag parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK), en is het in Tilburg veel duurder om een speciale parkeerplaats aan te laten leggen dan in bijvoorbeeld Breda. De PvdA vindt het belangrijk dat mensen met een handicap makkelijk en gunstig kunnen parkeren. Ons raadslid Bea heeft daarom onderzoek gedaan naar de situatie in Den Bosch, Breda en Eindhoven, en vragen gesteld aan het college. Het college geeft aan dat er gewerkt wordt aan betere informatievoorziening, en belooft ook het aanlegtarief fors te verlagen.

Naar aanleiding van een gesprek dat Bea had met een Tilburger die een GPK heeft werd al snel duidelijk dat de regels in Tilburg op sommige vlakken relatief streng zijn. Zo mogen gehandicapten in Eindhoven gratis op betaalde parkeerplaatsen parkeren. In Tilburg mag dat alleen op de aangewezen gehandicaptenparkeerplaatsen. Bea vroeg het college dan ook om te onderzoeken of dit in Tilburg ook geregeld kan worden. Het college belooft dat het in 2024 mogelijk zal gaan worden voor mensen met een handicap om gratis op betaalde parkeerplaatsen te parkeren. Dit zal mogelijk worden door middel van een digitale versie van de GPK, die volgend jaar gereed moet zijn.

Daarnaast is het op de digitale kaart waar deze gehandicaptenparkeerplaatsen gemarkeerd staan soms goed zoeken naar waar gehandicaptenparkeerplaatsen te vinden zijn. Er wordt verder ook geen informatie gegeven over parkeerduur en tarieven. Hierdoor wordt het voor mensen met een handicap moeilijk om een geschikte parkeerplek te vinden. Ook op dit punt belooft het college beterschap. Er komt een app aan vanuit de SHPV (Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten), waarin duidelijk weergegeven zal worden welke regels in Tilburg en in andere steden gelden.

Ook de kosten om een speciale parkeerplaats aan te laten leggen zijn in Tilburg veel hoger dan in bijvoorbeeld Breda. In Tilburg kost dit meer dan 500 euro, in Breda zo’n 150 euro. Bea vroeg het college dan ook hoe dit verschil verklaard kan worden, en of het bedrag in Tilburg verlaagd kan worden. Het college geeft aan dat het verschil verklaard wordt doordat Breda een eigen afdeling verkeer heeft; Tilburg besteedt de aanleg uit. Hierdoor vallen de kosten een stuk hoger uit. Het college gaat onderzoeken hoe veel het tarief verlaagd kan worden in de gemeente, en verwacht een voorstel te doen voor een “significant lager tarief”.

Hier vind je de volledige set vragen terug, en hier de antwoorden.

 

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris