Interview met raadslid Bea Mieris – “Ik probeer me in te zetten voor alles dat kwetsbaar en weerloos is”

Door Bea Mieris op 6 juni 2023

De komende tijd gaan we langs bij al onze raadsleden om eens met ze bij te praten. We beginnen met Bea Mieris. Ze is al meer dan 9 jaar raadslid voor de PvdA in Tilburg, en daarmee is ze ons langstzittende raadslid. We spreken haar over haar werk als raadslid, maar ook hoe ze bij de PvdA terecht is gekomen en wat ze naast haar raadswerk doet.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de politiek?

“Via mijn ouders. Ik kom uit een rood nest: mijn ouders hebben altijd PvdA gestemd. Dat was in de tijd van Joop den Uyl, en ik kreeg politiek dan ook met de paplepel ingegoten. Ik was trots op de PvdA, en dat ben ik nog steeds. Ik ben nu al heel lang lid van de PvdA. Dat is zo, en dat blijft ook zo.”

Wanneer ben je lid geworden?

“Ik ben nu 27 jaar lid. Mijn bronzen speldje (die krijg je na 25 jaar lidmaatschap, red.) heb ik dus net gehad, en daar ben ik echt trots op. Daar zat ik wel een beetje op te wachten!”

Hoe ben je van passief lid naar actief raadslid gegaan?

“Dat ging eigenlijk vrijwel direct. Ik werd lid toen ik in Waalwijk woonde, als leerkracht in het basisonderwijs. Ik gaf me op, en een dag later belde de secretaris van PvdA Waalwijk me met de vraag of ik actief wilde worden. Daar heb ik meteen ‘ja’ op gezegd. Sindsdien ben ik altijd actief gebleven!”

Waar staat de PvdA voor jou voor?

“Opkomen voor wat kwetsbaar is. Vroeger dacht ik dan met name aan kwetsbare mensen, en dat doe ik natuurlijk nog steeds. Maar daar zijn voor mij ook de kwetsbare natuur en de kwetsbare dieren bijgekomen. En ook kwetsbare monumenten. Ik zie het nu wat ruimer dan alleen opkomen voor kwetsbare mensen, en ik probeer me dus in te zetten voor alles dat kwetsbaar en weerloos is.”

De raadsperiode duurt vier jaar. We zijn nu iets langer dan een jaar bezig. Wat zijn jouw speerpunten voor de aankomende drie jaar? Wat wil je nog oppakken?

“Ik hou me met een aantal dingen bezig. Met name met betaalbaar wonen, daar zet ik eigenlijk al jaren op in. Ik ga proberen te zorgen voor meer betaalbare woningen in onze gemeente. De gemeente zet daar al goed op in, vooral door heel veel extra te bouwen. Maar we moeten ook kijken naar wat er al is: leegstaande woningen die verwaarloosd zijn of leegstaande kantoren. Dat wat we al hebben, proberen te transformeren naar nieuwe woningen. Dat is iets waar ik naar wil kijken.

“De arbeidsmigranten, daar zet ik me ook al jaren voor in. Ik vind het echt verschrikkelijk dat er in Tilburg nog steeds mensen op straat slapen. Dat is een heel hardnekkig probleem, dat we maar niet kunnen oplossen. Het rijk vond tot voor kort blijkbaar dat mensen, met name arbeidsmigranten, geen recht hebben op opvang. Daar was ik het totaal mee oneens. Dus ik ben deze raadsperiode weer aan de slag gegaan om ook die mensen van straat te halen, en fatsoenlijke opvang te geven.

“En dan zit ik nog op mobiliteit. Dan gaat mijn interesse met name uit naar de fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer. Daar ga ik met name op letten, om de situatie voor die groepen te verbeteren. Ik zou bijvoorbeeld graag beheerde fietsenstallingen bij de wijk- en dorpswinkelcentra zien zoals op het Wagnerplein.

“Als laatste de natuur. Ons groen, onze parken. Daar ben ik eigenlijk altijd wel mee bezig. Bijvoorbeeld om te zorgen dat er extra groen komt, in alle wijken en buurten. Dat mensen snel bij groen kunnen komen vind ik belangrijk: een stukje ontspanning en verkoeling is belangrijk voor het welzijn. In het algemeen vind ik het van belang dat mensen lekker kunnen wandelen en fietsen in hun eigen stad.”

Hoe heb je je concreet in kunnen zetten voor deze speerpunten?

“In de vorige raadsperiode heb ik een voorstel gedaan voor een winteropvang voor daklozen die altijd open is. Dat is aangenomen, en daar ben ik echt trots op. Het is nu zo dat iedereen die in de wintermaanden dakloos is en op straat is, naar binnen kan. Daar is het warm, daar is een bed en een douche voor de mensen. Die opvang is in de winter altijd open, onafhankelijk van de temperatuur. Voorheen was de opvang alleen open als het onder het vriespunt was in de nacht. De rest van de winter sliepen die mensen dan nog steeds op de straat. Een echte misstand, en dat is nu opgelost voor de wintermaanden. Maar ik wil nu ook de volgende stap zetten, en zorgen dat de opvang gewoon altijd open is – ook buiten de wintermaanden.

“En ik heb ‘die fietstunnel’ hè (ook wel bekend als de ‘Bea Mieris-tunnel’, red.). Dat is de tunnel bij het Stappegoor-gebied, van het centrum onder de Ringbaan Zuid door. Het fietspad gaat vervolgens door langs het zwembad Stappegoor en langs alle onderwijsinstellingen. Die tunnel, dat was een PvdA-motie. Tot mijn grote verbazing werd ‘ie aangenomen en zei het College meteen “dat gaan we doen”. Het resultaat is nu dat alle studenten en leerlingen die vanuit het centrum komen gewoon zo onder de Ringbaan door kunnen fietsen en zo naar hun onderwijsinstelling, het zwembad of de sportclub kunnen. Bewoners die bijvoorbeeld naar de grote Jumbo gaan maken er ook gebruik van. Want die Ringbaan Zuid is gewoon een hartstikke gevaarlijke weg, en er is ieder jaar wel een dodelijk ongeluk met een fietser. Op die tunnel ben ik daarom echt trots. Het is nu ook mooi aangekleed met muurschilderingen, erg leuk om te zien!”

Heb je daarbuiten nog iets waar je echt trots op bent in je raadswerk?

“Als fractie zitten we veel op erfgoed, al jaren. Zo hebben we aandacht gevraagd voor de oude gevelreclames, waarvan er al een aantal zijn gerestaureerd. Ik vind dat heel mooi in het straatbeeld. Het is een stukje identiteit van Tilburg wat je dan weer terugziet als je door de stad fietst of wandelt. Daar hebben we als PvdA wel oog voor. We proberen ook zo veel mogelijk oude gebouwen, parken en landschappen in stand te houden.

“En natuurlijk de sociale huur, daar vragen we al heel veel jaar aandacht voor. Gelukkig zitten we nu in de coalitie, en dan heb je toch net iets meer invloed. In het bestuursakkoord staat nu bijvoorbeeld beschreven dat bij grote woningbouwprojecten 35% sociaal moet zijn. Dat is iets waar we de afgelopen jaren vanuit de oppositie voor gestreden hebben, en nu staat het opgenomen in het akkoord. Dat is heel fijn, want bij nieuwe project gebeurt het dus als vanzelf. Je hoeft er niet constant een strijdpunt meer van te maken. Dat hebben we in feite dus al binnengehaald!”

Dat is een mooi bruggetje naar de volgende vraag! De PvdA komt dus uit de oppositie, kan je in de coalitie nog meer betekenen, ook op andere vlakken?

“Het bestuursakkoord, ‘Meer Voor Elkaar’, staat echt helemaal vol met PvdA-punten. Dat maakt het echt een stuk makkelijker. Aan de onderhandelingstafel zijn er heel veel punten binnengehaald die ook in ons verkiezingsprogramma stonden. Het komt nu natuurlijk nog wel aan op de uitvoering van die punten, en daar moeten we als PvdA-fractie goed op blijven letten. Maar het scheelt je wel heel veel werk in de raad, omdat veel punten nu al in het akkoord zitten. De strijd die wij de afgelopen acht jaar steeds moesten leveren om onze punten naar voren te brengen, en om het allemaal weer net een stukje linkser of eerlijker te maken, die is nu niet meer zo hard nodig. We hebben dus veel aan het bestuursakkoord, dat volgens mij wel een heel sociaal en groen akkoord is. Maar er zijn altijd nog andere punten die opkomen waar we nog voor moeten blijven strijden, want het akkoord is best wel op hoofdlijnen geschreven.”

Je bent ons langstzittende raadslid. Hoe heb je Tilburg zien veranderen in je periodes tot nu toe? En wat heb je zelf/heeft de PvdA daar aan bijgedragen?

“In de tijd dat wij in de oppositie zaten zijn er natuurlijk ook veel goede dingen gebeurd. Denk aan de Spoorzone of de Piushaven, waar veel in is geïnvesteerd. Het ziet er nu mooi uit, en we stonden er als PvdA ook achter. Maar we hebben ook altijd gezegd dat de wijken en dorpen niet vergeten moeten worden, dat is echt een speerpunt van de PvdA. Op een gegeven moment was het beleid wel heel erg gericht op het centrum van Tilburg. Dat is prima, maar ik denk wel dat we in deze coalitie wat meer naar de wijken kijken dan toen. Dat staat nu veel prominenter op de agenda, en het komt beter in het bestuursakkoord terug. Er wordt nu bijvoorbeeld veel op wijkniveau gekeken wat er nodig is, samen met alle mensen die daar wonen en werken. Denk aan de behoeften rondom betaalbaar wonen, vergroening, en meer. Mensen worden ook gestimuleerd om mee te helpen en mee te denken. Die slag zijn we nu wel aan het maken, en daarmee wordt dat PvdA-speerpunt ‘dichtbij’ wel mooi vertaald in het beleid van de gemeente.

“Ik heb in de loop van de jaren ook wel gezien dat het op het gebied van wonen ook een stuk socialer is geworden. De raad had best wel veel aandacht voor betaalbaar wonen, maar het lag nog niet echt goed vast in het beleid. Nu wel, met hoge percentages voor de sociale huur. Daar hebben we met z’n allen wel echt naartoe gewerkt.

“En de vergroening van de stad, die is ook steeds beter zichtbaar. Dat is iets wat al jaren speelt, en met dit bestuursakkoord worden er vele miljoenen geïnvesteerd in de vergroening. Als ik loop of fiets door de stad en de buurten, dan zie ik alles steeds groener worden. Dat gaat ook in overleg en samenwerking met de bewoners. Het wordt er steeds beter op!

“Ook de energietransitie en de verduurzaming, die worden nu uitgevoerd. Denk aan de zonnepanelen, duurzame warmtenetten en windmolens die er gaan komen. En vooral voor mensen met lagere inkomens wordt er gezorgd dat ze mee kunnen doen met deze transitie. Een aantal mensen in Tilburg kan het gewoon niet zelf, omdat ze geen geld op de spaarrekening hebben. Daar zetten we ons als PvdA met name voor in, zodat zij ook mee kunnen doen aan de verduurzaming en vergroening van hun huis en omgeving. Bijvoorbeeld door mee te helpen bij de isolatie van hun woning of het aanleggen van zonnepanelen op hun dak. Dubbel duurzaam, zoals onze wethouder Yusuf het noemt!”

We hebben nu een idee van wat je in je raadswerk bezighoudt, maar wat doe je daarnaast? Raadslid zijn is geen fulltimebaan toch?

“Ik heb het wel een tijdje fulltime gedaan: je kan er zo een hele week mee vullen. Maar sinds een jaar ben ik naast mijn raadswerk ook in de kinderopvang gaan werken. Daar werk ik als pedagogisch medewerker in een baby- en dreumesgroep. Dat doe ik drie dagen per week. En dat is totaal iets anders, maar een hartstikke leuk en een hartverwarmend beroep. Je bent de hele dag bezig met baby’s en dreumesen, en dat geeft veel plezier. Het is ook een heel fysiek beroep. Het is echt een beroep waarmee je de raad even los kan laten voor drie dagen. Je kan even met iets anders bezig zijn.”

Heeft dat werk je andere perspectieven in je raadswerk gegeven? Heb je bijvoorbeeld nieuwe dingen opgepakt?

“Nou, ik zit zelf niet zo veel op het sociale domein (dat doet Stefan Jansen, red.). Maar ik zie wel dingen. Ik werk nu in een integraal kindcentrum, en het contact tussen een kinderdagverblijf en de school – die ook in dat centrum zit – kan bijvoorbeeld beter. Het zijn nu nog te veel aparte eilandjes binnen zo’n centrum. We zouden eigenlijk meer samen moeten werken, maar dat is een uitdaging omdat iedereen het natuurlijk ook erg druk heeft.”

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris