PvdA roept op tot bescherming hoofdonderwijzerswoning en bijbehorende tuin aan de Veldhovenring

Door Bea Mieris op 6 juli 2023

Aan de Veldhovenring staat een oude hoofdonderwijzerswoning met erfgoedwaarde. Samen met de gerenoveerde Wilhelminaschool vormt deze woning een ensemble. Toch wordt deze historische woning gesloopt voor de bouw van een appartementencomplex aan de Veldhovenring 39. De bomen met klimaatwaarde in de tuin moeten ook wijken voor dit complex. De PvdA Tilburg vindt het behoud van cultureel erfgoed en bestaand groen in Tilburg belangrijk. Daarom heeft ons raadslid Bea Mieris een motie ingediend. 

De Veldhovenring maakt deel uit van de historisch linten. Het is een stuk Tilburg met veel erfgoed, en de visie van de gemeente is om dat erfgoed te beschermen. Zo wordt de historische uitstraling van dit soort linten beschermd. Bea zei in haar interview het volgende over erfgoed in onze gemeente: “Als fractie zitten we veel op erfgoed, al jaren. […] Ik vind dat heel mooi in het straatbeeld. Het is een stukje identiteit van Tilburg wat je dan weer terugziet als je door de stad fietst of wandelt.”

Ook in dit geval besteedt Bea namens de PvdA aandacht aan het behoud van erfgoed – en groen – in de gemeente. In haar motie roept ze het college op om in gesprek met gaan met de ontwikkelaar van het appartementencomplex over een nieuw bouwplan. In dit bouwplan moet het behoud van de hoofdonderwijzerswoning en de bijbehorende tuin het uitgangspunt zijn. Ook roept de motie op om bij nieuwe woningbouwontwikkelingen gebouwen met erfgoedwaarde en bomen met waarde vanaf de beginfase nadrukkelijk als uitgangspunt mee te nemen. De motie is helaas niet aangenomen door de raad.

Hier lees je de volledige motie terug.

Bea Mieris

Bea Mieris

Ik ben Bea Mieris, gemeenteraadslid voor de PvdA in Tilburg. Alle mensen in Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel moeten prettig kunnen wonen in hun eigen leefomgeving. In elke wijk moet voor jong en oud gebouwd worden. Een gevarieerd samengestelde wijk geeft meer kansen aan mensen met een lagere inkomens op een beter leven. Er moeten vooral

Meer over Bea Mieris