Nieuwjaarsborrel en uitreiking Solidariteitsprijs 2022

23 januari 2023

Zondag 22 januari stond in het teken van samenwerking en solidariteit. Samen met GroenLinks Tilburg proostten we op het nieuwe jaar, en de Solidariteitsprijs 2022 werd uitgereikt aan Stichting Sarban de Toekomst. Ook waren er speeches van onze wethouder Yusuf Çelik, en GroenLinks-wethouder Esmah Lahlah. Stadsdichter Rodgairo Dalnoot sloot het programma af.

Café Bakker was om drie uur goed gevuld met PvdA’ers en GroenLinksers, en politici van andere Tilburgse partijen. Gezamenlijk werd er geproost op het nieuwe jaar, waarin de samenwerking tussen PvdA en GroenLinks verder doorgezet wordt. In de Eerste Kamer vormen de twee partijen namelijk één fractie na de verkiezingen. Op het feit dat deze fractie wel eens de grootste zou kunnen worden, werd geproost.

Yusuf aan het woord op de nieuwjaarsborrel

Hierna nam GroenLinks-wethouder Esmah Lahlah het woord, gevolgd door een speech van onze eigen wethouder Yusuf Çelik. Zijn speech ging over de drie hoofdthema’s van de PvdA: wonen, bestaanszekerheid en wijken. Yusuf deelde mee dat er in 2023 een nieuwe, vierde woningcorporatie bij gaat komen in Tilburg die zich zal richten op studentenhuisvesting, want er is een groot tekort aan studentenkamers, ook in Tilburg. Daarnaast benadrukte hij het succes van het huurteam en de opkoopbescherming.

Op het gebied van bestaanszekerheid kondigde Yusuf een initiatief aan waarbij Tilburgers niet-zuinig witgoed om kunnen ruilen tegen zuinigere versies, wat helpt tegen de hoge energiekosten waar Tilburgers mee kampen. Ook de verruimde en verhoogde meedoenregeling kwam voorbij. Over wijken was Yusuf ook duidelijk: “minder beleidsnota’s, meer uitvoering” en “de gemeente naar de wijk halen.” Dit gaat bijvoorbeeld gebeuren door meer gebiedsteams en het versterken van inwonerparticipatie. Yusuf sloot zijn speech af met de krachtige woorden “met elkaar is leuk, maar samen ‘meer voor elkaar’ is beter voor Tilburg.

Stichting Sarban de Toekomst neemt de Solidariteitsprijs 2022 in ontvangst

Daarnaast was het tijd om de Solidariteitsprijs 2022 uit te reiken, de 26ste alweer. De drie genomineerden werden voorgesteld door GroenLinks-raadslid Nermin Agovic, en waren dit jaar Stichting Barka Team Tilburg, Stichting de Blauwe Maan en Stichting Sarban de Toekomst. Hier lees je meer over de genomineerden. De jury heeft Sarban als winnaar gekozen, en zij namen de prijs dan ook in ontvangst van Nermin.

De afsluiting was voor onze stadsdichter Rodgairo Dalnoot, die met een mooie voordracht het programma afsloot.